TeKoopRacers 1aAltijd al eens een bijzondere Peugeot 205 willen bezitten? Dat kan. Of een 908 HDi? Kan ook. Neem wel een dikke portemonnee mee en ook een zeer ruime ervaring in het besturen van topklasse race- en rallywagens.

Het tweetal behoort tot de historisch belangrijkste kampioenen uit de stal van Peugeot.         
RM Sotheby's brengt ze in mei onder de hamer.

205 Turbo 16 Evolution 1 Group B
We hebben het uiteraard niet over zomaar een 205, maar over een loepzuivere Turbo 16 uit 1984. En ook weer niet zomaar een Turbo 16 uit 1984, maar om de 205 Turbo 16 Evolution 1 Group B, waarmee Peugeot in 1985 de Rally van Monte Carlo én die van Zweden won. De monsterlijk snelle wagen heeft de motor achterin en vierwielaandrijving. Een pittig motortje trouwens: een viercilinder van 1.775 cc met brandstofinspuiting, vier kleppen per cilinder een knaap van een turbo. Vermogen: een waanzinnige 345 pk.

TeKoopRacers 2a

Ari Vatanen
De 205 arriveerde vrij laat als deelnemer in het Groep B-klassement, waarin uitzonderlijk snelle auto's de dienst uitmaakten. De snelheden lagen zelfs zo hoog, dat de veiligheid in het geding kwam; na enkele fatale ongevallen werd de groep ontbonden en was deelname met de betreffende wagens verboden. Zo ver was het begin '85 nog lang niet; Peugeot deed toen volop mee en pakte met oud-wereldkampioen Ari Vatanen achter het stuur van de 205 Turbo 16 meteen de overwinning in de openingsrace van het seizoen: de Rally van Monte Carlo. Een mooier resultaat kon Peugeot zich niet wensen. De 205 Turbo 16 - dit exemplaar dus - werd op slag een iconische klassieker.

TeKoopRacers 3a

Le Mans
Een grote stap in de tijd brengt ons in 2008, het jaar waarin Peugeot actief was in een heel andere tak van autosport, namelijk de lange-afstandsracerij. De 24 uur van Le Mans was het hoogtepunt van het seizoen en het is daar waar Peugeot met de 908 HDi FAP op bijgaande foto's uitstekende zaken deed. Nee, de race op het beroemde circuit werd niet door de Franse wagen gewonnen, maar hij werd er wel tweede in het algemeen klassement. In hetzelfde seizoen wist Peugeot met deze 908 wel twee andere races te winnen. Een prachtige prestatie.

TeKoopRacers 4a

908 HDi FAP V12 diesel
Het bijzondere van de 908 HDi FAP is zijn indrukwekkende techniek: hij heeft een 5,5-liter twaalfcilinder twin-turbodieselmotor aan boord, die via een sequentiële zesversnellingsbak meer dan 700 pk (!) naar de achterwielen brengt. Een noviteit was het roetfilter, die hem tot een opmerkelijk schone deelnemer maakte. En ja, ook dit monster is straks gewoon te koop. Om precies te zijn op 14 mei aanstaande, bij RM Sotheby's te Monaco. Bieden maar!

TeKoopRacers 5a

 

Peugeot 3008 SUV APK Actie Tensen citroen_ds

Peugeot 3008 SUV verkozen tot Car of the Year 2017

Citroën, DS en Peugeot pakken uit op Salon Genève 

Aangesloten

bovag-aangesloten-zijbalk logo liggend hetautoservicenetwerk

leasem logo


Auto Tensen Enkhuizen

Social Media

Volg Auto Tensen Enkhuizen op social media

icon-facebook

PCA: Gewoon Goed!

Lees meer

Waarom PCA?

  • Service & Kwaliteit staan voorop

  • BOVAG erkende keurmeesters

  • Jong gebruikt & Nieuwe auto verkoop

  • Merk Onafhankelijke Autobedrijf

  • Vaste Lage Prijzen

PCA nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen:

E-mail adres:

Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om, zie onze privacy policy aan de onderzijde van deze pagina.

pca-airco-ventilatie

pca-voordelig-veilig

pca-gratis-apk-grote-beurt

Copyright 2019 © Auto Tensen Enkhuizen | PCA Dealer